Időpont:

2023. március 17–20.

Helyszín:

Baross Gábor Kollégium

A műhelyversenyről

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Kör-Vas-Út Tagozata, a Közlekedésmérnöki Szakkollégium, az Építész Klub és a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium idén 14. alkalommal rendezi meg a Várostervezési Napok műhelyversenyt. A Várostervezési Napok, rövidítve VTN, egy négynapos, komplex és kreatív műhelyverseny, melynek keretében építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész- és tájépítész-hallgatók kis csoportokban gondolják újra Budapest valamely városrészét/közterét közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontból.

A szervező egyetemi szakkollégiumok és szervezetek elhivatottak azon célkitűzésük iránt, hogy elősegítsék a hallgatók szakmai fejlődését, melynek érdekében hiánypótló, az egyetemi tananyagot jól kiegészítő programok szervezését vállalják magukra. Ennek egyik példája a Várostervezési Napok, mely 2008 őszén került első alkalommal megrendezésre. Az alapötletet a MEPS (Middle European Planning Seminar) adta, amelyet 2019-ben már 30. alkalommal rendeztek meg. Ez egy olyan nemzetközi tervezési gyakorlat, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

A VTN legnagyobb előnye, és a résztvevők tapasztalatát leginkább gyarapító jellemzője, hogy a különböző szakokról érkezett versenyzőknek együtt kell működniük a feladatok megoldásában. Így lehetősége nyílik a hallgatóknak megismerni a társtudományokat, akikkel majd később is együtt kell működniük. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az építő-, építész- és közlekedésmérnök hallgatók egyaránt a várossal, mint komplex egységgel foglalkoznak, de mindegyikük más aspektusból, a saját szakmai ismereteivel teszi ezt. Egy jól működő város/városrész/közterület létrehozásához szükséges azonban egymás szempontrendszerének megismerése, megértése és tiszteletben tartása.

A négynapos műhelygyakorlat során a versenyzőknek bemutatjuk a tervezési területet, azok ismert problémáit, a lakók és fenntartók igényeit és a fejlesztési terveket. Ezek és a biztosított alapadatok (statisztikák, rendezési tervek, alaptérképek, geodézia stb.) alapján a hallgatóknak fel kell tárniuk a terület adottságait, a problémákra és igényekre innovatív és előremutató választ adva. Ebben az összes érintett szakterület képviselői – egyetemi oktatók és elismert tervező-mérnökök – is segítik a csapatokat, folyamatos konzultációslehetőséget biztosítva. A verseny végén minden csapatnak be kell mutatnia a terveit, ez alapján dönt egy szakmai zsűri, és választja ki a sorrendet.

A verseny menetéről, időbeosztásáról a "A verseny menete" oldalon olvashatsz.

Az idei Várostervezési Napokat március 17—20. között (BME 3. oktatási hét) a Baross Gábor Kollégiumban tartjuk meg. A műhelyversenyre március 10-ig március 15-ig lehet jelentkezni.